4 Mart 2014 Salı

Fırında Biftek

Benim mütevazi sevgililer günü masam :)

Geçtiğimiz sevgililer günü için hazırladığım akşam yemeğinden bu tarifimizde.
Tariften önce sevgililer gününden bahsetmek istiyorum azıcık.Pek tabi herkesin bir fikri vardır bu malum günler için. Belki çoğumuz da gereksiz bir gün olarak görüyoruzdur böylesi günleri, hani şu insanı akıl almaz tüketim çılgınlığına iten .Ben onlardandım, aslında halada onlardan sayılırım ama şuda bir gerçek ki insanın hayatına küçük hareketlilikler katmak için, bu gibi günlerde bir nevi lokomotif görevi görüyor. Ben öyle günler öncesinden sokaklara dökülüp fellik fellik hediye aranması taraftarı da değilim,"ee ne olmuş sevgililer günüyse,ben seni bir gün değil her gün seviyorum" bahanesi arkasına saklanılması taraftarıda. Her şeyin bir kararı orta yolu olduğu gibi bu nevi özlü günler ve haftalarıda kutlamanın masum ve sade bir yönünü bulabiliriz pek tabi. Nasıl mı sevgilinizin en sevdiği yemeği yapın mesela. O mu !!Gelirken yoldan bir demet çiçek alsın. Klişe mi? Evet en az "ben böyle günlerin kutlanmasına karşıyım"cümlesi kadar ama işe yarıyor mu hem de çok. İki yöntemi de denedim dostlar ama ne yalan söyleyeyim ilkinden daha çok memnun kaldım.
Ne diyorduk fırında bifteeeeeeeek ;)



Malzemeler: ( 2 Kişilik)


Marinesi için;


  • 2 parça dana antrikot
  • 2 tutam biberiye
  • Taze çekilmiş kara biber
  • Kekik
  • Bir tatlı kaşığı nar ekşisi
  • Küçük bir soğan rendesi
  • 2 kaşık zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı sirke

Fırınlama esnasında;

  • Bir kaşık domates salçası
  • 2-3 tane defne yaprağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı salça(ev tipi olan makbuldur)
  • tuz,karabiber,kekik
  • 1 küçük soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 domates

Yapılışı:

Farkettiğiniz üzere marine malzemelerini yazarken her bir et dilimi için sayı verip yazdım.Şayet siz daha fazla miktarda et kullanacaksanız marine malzemelerinizde bu oranda arttırmanız yeterli olacaktır.
Marine malzemeleri karıştırdıktan sonra,bifteklerin önlü arkalı karşımla teması sağlanır. Biftekler dinlenmek üzere buzdolabına kaldırılır. Vaktiniz varsa bir gece bekleyebilirseniz çok daha güzel bir sonuç elde edersiniz ama 3-4 saatte yeterli bir süre olacaktır marine için.
Marineden aldığımız biftekleri kızdırmış olduğumuz tereyağında önlü arkalı mühürleriz. Bu sayede et suyunu içinde hapseder. Mühürlediğimiz etleri bir kenara aldıktan sonra tavamıza soğanı alıp salçamızla soteleriz.Salçalı karışımı bir  miktar su ile açtıktan sonra defne yaprağı tuz kekik ve karabiberi ilave edip sosumuzu bir taşım kaynatırız.Hazırladığımız sosu borcama yerleştirdiğimiz etlerin üzerine dökeriz . Borcamın üzerini alüminyum folyo ile kapladıktan sonra 200 dereceye getirdiğimiz fırında eti pişmeye bırakırız. Eğer ateşte kızarmış hissi veren daha kuru bir et istiyorsanız pişmeye yakın folyoyu kaldırabilirsiniz.Eğer daha sulu bir tatsa aradığınız pişmeye yakın etinizin üzerine bir adet kabukları soyulmuş domates doğrayabilirsiniz. Ben iyice kızarmış görüntüyü ve tadı sevenlerdenim. Pişme süresi bir saat civarında olacaktır.

Etimizi mühürlüyoruz

Eti fırınlamadan önce hazırladığımız sos

Afiyet olsun :)







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder