28 Mayıs 2014 Çarşamba

Patlıcan Kebabı


Yine bir Türkiye dönüşü, yine ayrılık, yine hüzün....
Bir süredir ortalarda yoktum, ani verilen bir kararla bir anda kendimi yine İstanbul da buldum. Kötü de olmadı hani, ama ben bu ayrılıklara sanırım artık daha fazla katlanamıyorum :( Yurtdışında belli bir süre yaşamış herkes bilir, gitmekle-kalmak arası yaşam aynı arafta kalmak gibi hissettirir bir müddet sonra. Hani bülbülü altın kafese koymuşlar hesabı.Hoş bizim kafes altından da değil ama yinede burada bulunmanın derin mesuliyetini üzerinden atabilmek ciddi vurdumduymaz bir tavrı ihtiyaç gerektiriyor. Ben yine dertlenmiş miyim ne !!
Lafı daha fazla uzatmadan tarifimizden bahsedelim.Malumunuz Türkiye demek aile ziyaretleri demek. Bu sefer annemden müthiş tariflerle döndüm.Yılların tecrübesini kendi damak tadı ve kültürüyle birleştirince ortaya müthiş tatlar çıkıyor. Ama bugün ki tarif  kayınvalidemden.Adı patlıcan kebabı,bana kalırsa adı patlıcan kebabı olmamalıymış çünkü hazırlanışı ve lezzeti çok daha farklı, ama kendisi bu tarifi bu şekilde duymuş. Bizde onu saygıyla selamlayıp tarifi aynen paylaşıyoruz. Tabi ki kendimden de bir şeyler katmazsam olmazdı ;ben kayınvalidemden farklı olarak sosun üzerine bir iki parça yeşil biber ve biraz kaşar rendesi koydum. Ayrıca artan köftelik harcı yine patlıcanlarla aynı şekilde hazırlanmış patatesler ile değerlendirdim. Farklı görsel bir lezzet çıktı ortaya. Tavsiye ederim ;)

Malzemeler: (6 kişilik)
  • 6 tane uzun ince patlıcan,
  • 400 gr kıyma
  • 1 yumurta
  • yarım demet maydanoz
  • 1 tane soğan
  • 1 çay bardağı galeta unu-yada ekmek içi
  • karabiber-tuz-kimyon
  • 3 tane domates
  • 3-4 diş sarımsak
  • 3-4 tane sivri biber
  • 100 gr yada 6 tatlı kaşığı kaşar peyniri rendesi
  • Patlıcanları kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı:
  • Patlıcanlar alacalı soyulup 10-15 dk tuzlu suda bekletilir. Bu sayede kızartma esnasında fazla yağ çekmesinin önüne geçilmiş olunur.
  • Bu esnada köftelik malzemeler(kıyma,rendelenmiş soğan,ince kıyılmış maydanoz,yumurta ve baharatlar)yoğurularak dinlenmeye bırakılır.
  • Patlıcanlar tuzlu sudan alınıp kurulandıktan sonra her birinin enine 2'şer cm'likyarıklar atılır.Bu yarıkların arası köfte harcımız ile doldurulacağından dolayı kesiklerin patlıcanların ayrılmayacağı şekilde derin olması gerekmektedir.
  • Patlıcanlar geniş bir tavada az yağda kızartılır.
  • Kızarmış patlıcanların fazla yağı bir kağıt havlu yardımıyla alınır.Halka formu vererek yarıkların arası köfte harcı ile doldurulur.
  • Bir taraftan yemeğin sosu için domatesler küp küp doğradıktan sonra içine rendelediğimiz sarımsak ile bir iki taşım pişirilir.Tuzu eklenip ocaktan alınır.
  • Tepsiye dizdiğimiz patlıcan halkalarının ortasına domates sosunu paylaştırırız.Üzerine kaşar ve ince dildiğimiz sivri biberleride ekledikten sonra fırına veririz.
  • 185 derecede, köfteleri pişene kadar, yani ortalama 25-30 dk pişmeye bırakılır.
  • Sıcak olarak servis edilir.






Afiyet Olsun.

Hemen geçen postta bahsettiğim siteden patlıcan kebabının kalori hesabına bakalım. Kendisi site değerlerine göre sağlıksız yiyecekler kategorisinde. Bide benim kızartarak yaptığımı duysalar ne derlerdi acaba. Ama beni kanaatime göre önden kızartılmadan, etin yağını çekerek, odun ateşinde ağır ağır pişmiş bir kebap sağlıksız olamaz ;)
Patlıcan Kebap, Patlıcan, potasyum, lif açısından zengindir. Antioksidan içeriği yüksektir. Bu sayede kanserden koruyucu, vücut direncini artırıcı etki gösterir. Kızartılarak yapıldığından sağlık açısından kaçınılmalıdır.
    Sağlıklı Besin Puanı : 2/5 (Sağlıksız)
    Porsiyon (orta)
    Sebzeler

    Patlıcan Kebap Kaç Kalori


    Sebzeler
    229 
    kcal (210 gr)
    1 Porsiyon (orta) Patlıcan Kebap için besin değerleri:
     100 gr.1 Porsiyon (orta)
    Karbonhidrat (g)3.707.8
    Protein (g)7.0614.8
    Yağ (g)7.2915.3
    Kolesterol (mg)18.0037.8
    Sodyum (mg)248.00520.8
    Potasyum (mg)199.00417.9
    Kalsiyum16.0033.6
    Vitamin A48.00100.8
    Vitamin C4.279
    Demir0.881.8

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder