28 Mayıs 2014 Çarşamba

Karemelli Cevizli Kek


Bugün yazmaya çalıştığım ikinci tarif.Yoksa ben depresyon damıyım!!! Normal şartlar altında günde bir tarif bile zor paylaşırken sanrım uzun süredir buralarda olamayışımın acısını çıkartmak istiyorum yada gerçekten depresyondayım. Ama kabul edelim "kek ve depresyon" birbirine ne kadarda uyumlu iki kelime :) Hatta bu satırları yazarken doğruluk payı varmıdır  acaba araştırması bile yaptım. Sağ olsun ekşi sözlük beni hiç yanıltmıyor :) Sizde mevsim geçişlerinden benim gibi etkilenenlerdenseniz, içinizde tarifsiz bir sıkıntı varsa yada sebepsiz agresifseniz, hadi bakalım çok oturdunuz kalkın mutfağa ;) Bugün ki tarif benim gibi kendini depresyonda hissedenlere benden antidepresan gibi yetişsin. Kendi uydurduğum bu tarif üstelik çok hesaplı.Hemen söyleyelim karameli yaparken amman dikkat yoksa depresyondan çıkar benim gibi acile koşarsınız ;) Hadi kolay gelsin.


Malzemeler: 8-10 kişilik

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 3 kahve fincanı un( kıvama göre ekleme yapabilirsiniz)
  • 1 kahve fincanı dövülmüş ceviz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Üzeri için :

  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 kahve fincanı dövülmüş ceviz
  • Arzuya göre kremşanti

Yapılışı:

  • Yumurtalar  köpürene kadar tek başına ardından şeker ile 5 dk  kadar mikser yardımı ile çırpılır.
  • Şekerin eridiğinden emin olduktan sonra sıvı yağ ve süt eklenir ve çırpmaya deva edilir.
  • Un,ceviz,ve kabartma tozu ile vanilyada ilave edildikten sonra bir miktar daha tahta kaşık(ananemizin sırrı) ile çırpılır. Burada ki püf nokta kabartma tozu ve vanilyanın birlikte elenerek havalandırma yöntemiyle eklenmesidir. Ayrıca tozların sıvı malzeme ile temas etmeden önce un ile iyice harmanlanmasını sağlar.
  • Boza kıvamında bir karışım elde ettiğimizden emin olduktan sonra kek karışımı yağlanmış kek kalıpları-muffin kalıplarına paylaştırılır.
  • 170 derecede 35-40 dk süreyle pişmeye bırakılır.
  •  Kek pişerken kabarmasını önlememek adına fırın kapağını ilk 20 dk açmamak önemlidir.
  • Piştiği bir kürdan yada bıçak yardımı ile test edilir.Eğer bıçak saplandığında temiz olarak çıkıyorsa kekiniz pişmiştir.
  • Karamel kek piştikten sonra hazırlanır.
  • Karamel yapmak için; bir çay bardağı şeker tavada eriyip altın rengi alana kadar tahta kaşıkla karıştırılır.Şeker iyice eriyip kehribar rengi aldıktan sonra ocaktan alınır hızlı ve dikkatli bir şekilde her bir kek önce karamele ardından cevize batırılır.
  • Bu esnada elinizi yakmamaya özen gösterin.
  • Soğuk kek yüzeyi ile temas eden karamel anında sertleşip kek üzerinde crunchy-çıtırtılı bir tat bırakacaktır.
Afiyet olsun :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder