5 Mayıs 2014 Pazartesi

Etli Sebzeli Güveç


Merhabalar, bugün sizlerle hem pratik, hemde lezzetli bir tarif paylaşacağım. Hazır mevsim bahardan yaza dönerken, sebzeler de çeşitlenirken atın mis gibi fırına hepsinden biraz.Kuzineniz varsa hele bir de bahçe, hayal bile edemiyorum ortaya çıkacak lezzeti.Bu sefer misafirlerime ne sunsam diye düşünmeyin hem. Dolu dolu bir akşam yemeğinin başrol oyuncusu olmaya aday bu yemek. Biraz abarttığımı düşünenler öyle hemen ön yargıya kapılmayın! Evet pişmesi biraz nazlı ama sizi yoracak kısmı yarım saat bile sürmez. Hadi bakalım bu kadar reklamdan sonra hemen tarife geçelim.

Malzemeler: (6 kişilik)
  • Yarım kilo kuşbaşı et(Kuzu eti daha kolay piştiği için genelde tercih sebebidir. Ama sizde benim gibi kuzu etinden hoşlanmayanlardansanız bu durumda etin iyi pişmesi için,önden bir 15-20 dk kavurmanız yeterli olacaktır.)
  • 2 tane patlıcan
  • 2 tane kabak
  • 3-4 orta boy patates
  • 1 tane orta boy soğan
  • 1 baş sarımsak
  • 2-3 tane biber
  • 2-3 tane domates(Ben domates yerine domates sosu kullandım bir çay bardağı su ile sulandırdım. Ama mevsim domatesi varsa daha lezzetli olur.)
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Arzu ettiğiniz miktarda tuz-karabiber-pul biber-kimyon
  • yarım çay bardağı soğuk su
  • 1-2 tane defne yaprağı
Yapılışı:
  • Patlıcanları alacalı soyun ve tuzlu suda beklemeye alın.
  • Diğer sebzelere geçmeden önce kuşbaşı eti güvecin içinde suyunu çekene kadar kavurun. Suyunu çektikten sonra yağı,salçayı ve piyazlık doğradığınız soğanı içine atıp orta ateşte ağzı kapalı bir şekilde pişmeye bırakın.
  • Etlerin pişmesi esnasında tüm sebzeleri soyup ortalama 2 cm kalınlığında doğrayın.Çok ufak olmalarına gerek aksi takdirde eriyebilirler.
  • Etlerin ocak üstü ön pişme süresi  için sizin sebzeleri hazırlayacağınız süre yeterli olacaktır.
  • Sebzeleri hazırladıktan sonra ocaktaki etlerin üzerine sırasıyla doğradığınız patlıcanı,kabak,patates ve biberi yerleştirin. Patlıcan daha geç pişen bir sebze olduğu için ben en altta olmasını tercih ediyorum.
  • Sebzeleri yerleştirme esnasında aralara kabuklarını soyduğunuz sarımsaklardan ve defne yaprağı atmayı unutmayın.(Sebzeler muntazam bir şekilde dizilir ve kesinlikle harmanlama yapılmaz.)
  • En üste küp küp doğradığınız domatesleride koyduktan sonra baharat, tuz ve su eklenip güvecin ağzı sıkıca kapatılır.
  • Güvecin kapağını kapatmadan önce yağlı kağıt üzerine alüminyum folyo kullanmak daha sağlıklı bir sonuç verecektir.
  • Kapakta kapatıldıktan sonra ocakta 5-10 dk kaynaması beklenir ve ardından önden ısıttığımız fırına yerleştirilir.
  • 180 derece fırında 1 saat yada 45 dk kadar pişmesi yeterli olacaktır.
Sarımsak ve defne yapraklarından  araları koymayı unutmayın ;)

Bulunduğum ülkede köy biberi olmadığından ben türkiyeden getirip dodurduğum dolmalık biberi kullandım.Siz imkanınız varsa köy biberi kullanın ;)


2 yemek kaşığı teryağının birini etleri kavurma esnasında birinide en son en üste kullanın.


Alüminyum folyonun yemeğinizle temas etmesini istemiyorsanız önce yağlı kağıt kullanın ;)





Afiyet olsun :)
PC:Burda bahsetmeden edemeyeceğim bundan sonra yaptığım yemeklerin porsiyon başı besin değerleri listesini vereceğim. Evet evet ben diyetisyen değilim biliyorum bu yüzden profesyonel bir şekilde diyet yapmayı amaçlayan sevgili arkadaşlar mutalaka kalori hesaplamalarını diyetisyenleri ile birlikte yapsınlar. Benimkisi sadece yediğimiz yemeklerin besin değerlerine dair bir fikir vermek. Bunun içinde yeni keşfettiğim bir internet sitesinden yararlanacağım. Sizler de merak ettiğiniz bir yemek için buradan faydalanbilirsiniz.

Güveç

Sebzeler

Güveç, et ve sebzenin bir arada güveçle fırına verilmesi ile hazırlanan bir yemektir. Fazla yağ ilavesi yapılmadığı takdir de sağlıklı bir yemektir.
    Sağlıklı Besin Puanı : 4/5 (Sağlıklı)
    Porsiyon (orta)

    Sebzeler
    Güveç Kaç Kalori
    Sebzeler

    348 
    kcal (250 gr)
    1 Porsiyon (orta) Güveç için besin değerleri:
     100 gr.1 Porsiyon (orta)
    Karbonhidrat (g)3.889.7
    Protein (g)7.6119
    Yağ (g)10.3325.8
    Kolesterol (mg)27.0067.5
    Sodyum (mg)317.00792.5
    Potasyum (mg)226.00565
    Kalsiyum20.0050
    Vitamin A54.00135
    Vitamin C11.4628.7
    Demir1.002.5




    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder