25 Nisan 2014 Cuma

Zeytinyağlı Yaprak Sarması


Zeytinyağlı yemeklere olan ilgim aile çevresinde meşhurdur. Hatta sırf bu münasebetten vaktinde ege taraflarına taşınmayı arzuladığımda rivayetler arasında. Tabi ki her misafir menüsünün baştacı yaprak sarmasını da burada anmadan geçemeyeceğiz. Bir çok farklı çeşidine şahit olsam da itiraf etmeliyim ki arapların sarması tam benim damak tadıma uygun düşen. Klasik çekişmeyi kendileriyle de yaşamaktayız. Bulunduğum körfez ülkesindeki arap arkadaşlarımın her bir türü( suriyelisi ummanlısı mısırlısı lübnanlısı) yaprak sarmasının kendilerine ait olduğunu savunuyor bende aman yunanlılar duymasın diyorum :P Yahu dedim içimden ee hadi bizim baklavaya sahip çıkıyorsunuz, arkadaş bari sarma bizde kalaydı.
Neyse gel gelelim tarifimize;
Her ne kadar kuş üzümlü, fıstıklı, tarçınlı, İstanbul usulü yaprak sarmasını daha çok sevsem de kendileri eşim tarafından veto yiyor her defasında.Tuzluysa tuzlu, tatlıysa tatlı diyenlerden.
Arap usulü yaprak sarmasının bizimkinden en büyük farkı ise sarmaların daha tombik ve bol ekşili olması.
Adanalı olan bir arkadaşımda yine çok lezzetli bulduğum sarmasının sırrının, domates sosu ve sumak olduğunu söylerdi.
Adanalı arkadaşımdan, İstanbul geçmişimden ve Körfez bölgesindeki 1-2 yılımdan esinlenerek kendi damak tadıma uygun bir tarif yakaladım sanırım.Umarım sizlerde beğenirsiniz

Malzemeler :

  • 3 orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1/2'şer bağ taze nane,maydanoz,dereotu
  • 1/2 çay bardağı zeytin yağı
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 1/2 su bardağı bulgur
  • 1 çay kaşığı Kara biber-Kırmızı biber-Kimyon
  • 1 Tatlı kaşığı sumak
  • 2 Tatlı kaşığı tuz
  • 1 Limon
  • 1 Tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domates sosu(ev yapımı)
  • 1 kg kadar salamura asma yaprağı

Arzuya göre sos:(Ben bu sefer yapmadım)

  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 2 tatlı kaşığı sumak

Yapılışı :

  • Salamura yapraklar fazla tuzun arınması için iyice suda yıkanır. Şayet taze yaprak kullanacaksanız 2-3 dk sıcak suda haşlamanız yeterlidir.
  • İç pilav için zeytin yağının yarısı pilav tenceresine alınır,küp küp doğradığımız soğanlar ve sarımsak hafifçe kavrulur.
  • Soğanların rengi dönmeye başlayınca salça ve domates sosunu ekler 1-2 dk'da böyle kavururuz.
  • Yıkadığımız pirinç ve bulguru tencereye aldıktan sonra pilavın dibine yapışmaması için ara ara karıştırmaya devam ederiz.
  • Bir 5-6 dk pirinçleri kavurduktan sonra sırasıyla baharatları ekleriz.
  • Baharatlarında ekledikten sonra pilavı ocaktan alır kenarda soğumaya bırakırız
  • İlk sıcağı geçen pilavın içine yeşillikler yarım limon suyu ve nar ekşisinide kattıktan sonra yaprakları sarmaya başlayabiliriz.
  • Sarma işlemine geçmeden önce tencerenin dibine 1-2 sıra kart yapraklardan serip,yaprakların kopardığımız saplarını koyarsa, hem sarmanın alt sırasının yanmasını engeller, hemde doğal bir ekşi tadı elde etmiş oluruz.
  • Sarma işlemi bittikten sonra tencereyi ocağa alıp ayırdığımız yarım bardak zeytin yağı, 1/2 limonun suyu ve 1 yemek kaşığı domates sosunu da ekledikten sonra üzerini geçecek kadar su ekleyip orta-kısık ateşte 45 dk kadar pişiririz.
  • Taze yaprak kullanmış olanlar bu esnada bir çay kaşığı daha tuz ekleyebilirler.
  • Piştikten sonra arzu ederseniz üzerine sarımsaklı-sumaklı sos gezdirip ılık olarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun :)


Bir porsiyon zeytinyağlı yaprak sarma kaç kalori?

Kalori (kcal)231
Karbonhidrat (g)32.4
Protein (g)5.4
Yağ (g)9





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder