15 Nisan 2014 Salı

Şekerpare


Akşama hamsili pilavımızı yaptık ama şimdi de yanına güzel bir tatlı lazım. Eşimin ailesi balığın yanında ya helva sunarlar yada "kedi batmaz" denen kolay mı kolay bir tatlı.Ama ben bugün size Oktay Usta'nın benim tarafımdan modifiye edilmiş şekerpare tarifini vereceğim. Ben kurabiye nevinden olan tatlılarda ağza gelen yemiş tadını  daha ziyade tercih ettiğimden içine bolca yemiş ekledim. Çocukluğumdan beri en sevdiğim tatlı daha bir sevilir hale geldi. Bu arada çocukken bizim için tatlının adı "Şekerfare"idi. Annemizin eteğine dolanır bize şekerfare yapsana diye tuttururduk. Hey gidi çocukluk...


Malzemeler :


  • 5 yemek kaşığı irmik
  • 2,5 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 2,5 yemek kaşığı dövülmüş fındık içi
  • 2 yumurta(birinin sarısı tatlıların üzerine)
  • 200 gr tereyağı
  • 1/4 su bardağı pudra şekeri(bir bardaktan bir parmak eksik)
  • Aldığı kadar un(2-3 su bardağı ile başlayabilirsiniz)
  • 1 limon kabuğu
  • kabartma tozu-vanilya

Şerbeti için :

  • 3 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu

Yapılışı :

  • Yumurta ile pudra şekeri iyice karıştırılır.
  • Hindistan cevizi, irmik, fındık içi, limon kabuğu eklenerek oda sıcaklığına getirdiğimiz tereyağı ile iyice yoğurulup karışımımız macun kıvamına getirilir.
  • Yumuşak bir hamur elde edecek kadar un ve kabartama tozu-vanilya eklenir. Bu miktar daha öncede bahsettiğimiz gibi yer yer farklılıklar gösterebilir. Tavsiyem 2 su bardağı un ile başlayıp kıvama göre azar azar ekleme yapmanızdır.
  • Hamur yeterince yoğrulduktan sonra, ufak parçalar kopartılarak şekillendirilir
  • En son üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüp bir çatal yardımıyla çizik atarız. 
  • Yumurta sevmeyenler üzerini fındıkla da süsleyebilir
  • 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Bu esnada şerbet hazırlanır. 
  • 3 su bardağı şeker 4 su bardağı su ile kaynamaya bırakılır.Şerbetin hazır olduğunu anlamak için parmak testi yapabilirsiniz.Kaynamaya başaladıktan bir 5-10 dk sonra tırnağınızın üzerine bir damla damlatın çok akışkansa bir miktar daha kaynatabilirsininz. Hafif ağdalanınca 1-2 damla limon sıkılıp ocağın altını kapatabilirsiniz.
  • Şerbet ve tatlı ikisi de ılıkken birbirleri ile buluşturulabilir.





Afiyet olsun.




2 yorum:

  1. Her zaman ki gibi yine süpersin bitanem.. Ellerin dert görmesin ama devamını bekleriz.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim canım :) Herşey sana layık olabilmek için ;P

    YanıtlaSil