14 Nisan 2014 Pazartesi

Hamsili Pilav


Geçtiğimiz Türkiye ziyareti çok kısa sürse de aklımda almayı planladığım bir çok şeyi alma fırsatım oldu bu sefer çok şükür.Türkiye sevdalısı olan gurbet kuşları bilirler, al al sığdırmazsın memleket havasını bir türlü bavullara."Ha bide şunu da al yanına kızım, bunda yaptım sana" diyen annelerimiz varsa ee gerisini siz düşünün :).Her ne kadar ben taşıma suyla değirmen dönmez,yaşadığın yerin şartlarına alış ve uyum sağla, anlayışında olsam da  evlendikten sonra bu mantıktan da eser kalmadı.İşte yine bu düşüncelerden sıyrılmış salı pazarında gezerken, hamsiler bize göz kırpınca, minik minik hamsilerin son deminden de faydalanma şansı yakalamış olduk.Uzun süredir evde denemek istediğim hamsili pilav için güveçte alındımı artık geriye sadece kolları sıvamak kalıyordu ki sadece bu emre amade güveçlerde valize tıkış tepiş yerleştirildi kırılamaması temennisiyle :)
Yine başarılı bir yolculuktan sonra ne güveçlerde kırılan vardı nede hamsilerimden uçmayı deneyen. Hamsilerim taze, güveçlerim sağlamdı. Eee o zaman ne duruyoruz haydi helva yapmaya! Pardon! Hamsili pilav yapmaya ;)

Malzemeler ( 4 kişilik): 

  • 600-700 gr hamsi
  • 1 orta boy soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet dereotu
  • tuz, kırmızı biber, karabiber, tarçın(isteğe bağlı)
  • 50 gr tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:

  • Soğanlar küp küp doğranıp sıvı yağda kavrulur.
  • Sıcak suda 1-2 dk yumuşattığımız kuş üzümleri de soğanların yanına eklenir.
  • Pirinç yıkandıktan sonra rengi pembeleşmiş soğanlar ile 2-3 dk kavrulur.
  • Üzerine normal pilav pişirir gibi 1'e 2 oranında sıcak su ve baharatlar eklenip pilavımız pişmeye bırakılır.
  • Demini alan pilav ılıdıktan sonra içine doğradığımız yeşillikler eklenir.
  • Bu esnada küçük toprak kaseler(güveçler) tek tek yağlanır. Yıkayıp kılçıkları temizlenmiş hamsiler parlak tarafları altta kalacak şekilde güvecin tabanından başlayarak tek tek dizilir.
  • Güvecin kenarlarına gelince hamsiler bir tarafları dışarı sarkacak şekilde sıralanır
  • Hamsileri sıraladıktan sonra ortada kalan boşluğa pilavdan eklenip kenarlardan sarkan hamsiler ile üzeri tamamen kapatılır.
  • En son küp küp doğradığımız tereyağını güveçlerin üzerine koyduktan sonra 170-180 derece fırında hamsili pilavımız üzeri kızarana kadar pişirilir. Bu ortalama 25-30 dk eder.





Afiyet olsun :)




2 yorum:

  1. Ellerin dert görmesin bitanem... Gurbette memleket havası yaşattın bize...<3

    YanıtlaSil