Ramazan Gelmiş Hoş Gelmiş !!!
20 saat oruç tutacak bir vatandaş olarak hiiiç kendimi yormadan ee tabi sizi de yormadan hemen tarifime geçiyorum ;) Yine basit ve lezzetli bir iftar yemeği...
Malzemeler: 6 kişilik
- 1 bütün tavuk( benim ki 1300 gr civarındaydı)
- 2 orta boy soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 5-6 tane orta boy patates
- 1 tane havuç
- 3 yemek kaşığı zeytin yağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı bal
- 2 tatlı kaşığı limon suyu
- Biberiye, kekik
- 2-3 yaprak defne
- Çekilmiş karabiber, tuz
Yapılışı:
- Tavuk bol su ile iyice yıkanıp içi temizlenir.Fazla suyunu aldıktan sonra içine bir parça tuz serpilir bir kenarda beklemeye alınır.
- Soğanlar ve havuç irice ikiye üçe kesilir, patatesler biraz büyükçe küp küp doğranır.
- Tavuğun içine ve dışına süreceğimiz sos için malzemeler karıştırılır.Zeytin yağı, sarımsak rendesi, bal, limon suyu, salçalar ve dilediğiniz baharatlar ve tuz( ben yukarıda saydığım baharatlardan birer silme tatlı kaşığı koydum. Siz miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.)
- Hazırladığımız sosu tavuğun derisinin altına , içine ve derisinin üzerine iyice süreriz (Tavuğun derisi gerdirilerek etinden ayrılır, cep gibi açılır. Bu esnada deriyi yırtmamaya özen gösteririz.Bu işlemdeki amaç tavuğun kuru olan göğüs etini sos ile doğrudan tatlandırmaktır).
- Doğradığımız sebzeleri de bir parça soslayıp ve bir tutam daha tuz ekleyip tavuğun içine yerleştiririz.
- Sosladığımız tavuğu ve artan sebzeleri fırın poşetine koyduktan sonra poşetin ağzını sıkıca bağlayıp etrafına bir kaç tane küçük delik açarız.
- 200 derece fırında 1 saat kadar poşetli eğer ihtiyaç olursa 10-15 dk da poşetsiz pişiririz.İyi kızarmış bir görüntü için ihtiyaç olabilir.
- Pişme esnasında tavuğun üzerinde ki ballı limonlu sos tavuğun nar gibi kızarmasını sağlayacağında ötürü pişmesine yakın, üzerinde fazla kızarmışlık görünümü oluşmaması için, kontrol etmekte fayda var.
Tavuğun içini dışını tatlandırmak için hazırladığımız sosumuz |
Sebzeleri irice doğramakta mahsur yok |
Tavuğun derisini elimizle gerdirdiğimizde kolayca etinden ayrıldığını görürüz |
Bu işlemi her yere uygulamalıyız. |
Fırında bütün tavuk pişirirken iyi pişmesi için uzun saatler fırında kalması gerekir. Bu esnada suyunu kaybeden tavuk yavan ve tatsız bir hal alabilir. Bunu önlemek için fırın poşeti kolay bir çözüm. Ama fırın poşetine alternatif olarak ağzı kapaklı bir fırın kabınız varsa bunu da kullanmanızı öneririm. Sağlıklı bir yemek olması ve besin değerini kaybetmemesi için kızartma yöntemini çok tercih etmiyoruz canlar ;)
Afiyet Olsun :)
Fırında Tavuk
Beyaz Etler - Et ve Yumurta
Fırında tavuk,kızartıldıktan sonra fırınlandığında elbette kilo kontrolünün istendiği diyetler için iyi bir seçim olmayacaktır. Tavuğu çiğ olarak ağzı kapalı şekilde fırında pişirdikten sonra üstünü açarak kızarmasını sağlayabilirsin.
Sağlıklı Besin Puanı : 3/5 (Normal)
1 Porsiyon (orta) Fırında Tavuk için besin değerleri:
100 gr. | 1 Porsiyon (orta) | |
Karbonhidrat (g) | 0.04 | 0.1 |
Protein (g) | 23.15 | 50.9 |
Yağ (g) | 7.96 | 17.5 |
Kolesterol (mg) | 65.00 | 143 |
Sodyum (mg) | 80.00 | 176 |
Potasyum (mg) | 325.00 | 715 |
Kalsiyum | 15.00 | 33 |
Vitamin A | 72.00 | 158.4 |
Vitamin C | 0.01 | 0 |
Demir | 0.50 | 1.1 |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder