25 Haziran 2014 Çarşamba

Fırında Çipura (Çupra)


Evet yemeğimizin tarifine öncelikle "Çipura mı? Çupra mı?"tartışmasıyla başlıyorum ;) Zira biz bu tartışma ile başladık. Her zaman ki google amcanın 3.kuşaktan torunu olan pek muhterem Vikipedia yardımımıza yetişti. Tahmin edeceğiniz üzere kimsenin hatırı kalmasın diye her ikiside kullanılıyor. Her daim Türkçemle alay eden sevgili eşim ise bu kez avucunu yaladı :) Aslında ben ona sınıflandırma ilmimi konuşturup "Sparus aurata" da derdim ama neyse kıyamadım :))
Gel gelelim tarifimize; avlanma yasağı Türkiye de çoktan başlamış olmasına rağmen yaz sofralarını, 4 mevsim yenebilen bir balıkla, şenlendirmenin tam zamanı. Hazır ramazan da yaklaşıyorken hem lezzetli, bir o kadar da besleyici bir alternatife gereksinim duyanlar için pratik tarifimiz "Fırında Çipura" karşınız da. Kendileri bizim diyarın marketlerine nadiren uğrasasda bulunca da affetmiyoruz.
O zaman sizde affetmeyin ve koca bir balığı en sağlıklı şekilde mideye indirebilmeniz için yapacaklarınız aşağıda ;)
Malzemeler : ( 2 kişilik)
  • 2  tane çipura
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1/2 limon suyu
  • 2 diş sarımsak rendesi
  • 4 tane defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 2 tane domates rendesi
  • 2 tane orta boy soğan
  • Tuz,arzuya göre karabiber
Yanında Garnitür olarak:
  • 7-8 tane mantar
  • 1 tane havuç
  • 2 tane orta boy patates
Yapılışı:
  • Balıklar ayıklanmadan önce bir bıçağın ters tarafı ile pulları temizlenir,yüzgeçleri kesilir. Biraz pis bir işlemdir. Elimi sürünce tuhaf oluyorum ayağına yatılarak evdeki her hangi birinden yardım istenir.(Bu iyiliğimi unutmayın ;)
  • Balık karın kısmından küçük bir yarıkla kesilir, içi temizlenip beyaz et görünene kadar bol su ile yıkanır.Bu kısmıda ki ince siyah katmanı iyi temizlemezseniz yerken ağzınıza acı bir tat olarak gelir.
  • Zeytin yağı,limon suyu,sarımsak rendesi, sirke,tuz ve baharatlar ile bir sos hazırlanır. Bu sos ile balıkların içi dışı iyice soslanır.Soslama esnasında balığın gövdesine iki derin çizik atarız.Bu işlemi yaparken sostan en az 2 yemek kaşığı artmalıdır.(Ekşi sevenler sosu hazırlarken bir bütün limon kullanabilir)
  • Bir diğer tarafta 2 soğan halka halka doğranır.Bir kısmı sosladığımız balığın içine defne yaprakları ile yerleştirilir.Kalan soğanlarla da balığa yatak oluşturulur.
  • Garnitür olarak seçtiğimiz sebzeler iri iri doğrandıktan sonra balığın çevresine yerleştirilir üzerlerine kalan sos gezdirilir.(Garnitür olarak seçtiğim sebzeler benim balığın yanına en çok yakıştırdıklarım. Siz kendi seçiminizi kendi damak tadınıza göre oluşturabilirsiniz. )
  • Son işlem olarak 2 domates rendesi ve bir miktar daha tuz tepsinin üzerine gezdirildikten sonra tepsinin üzeri Alüminyum folyo ile kapatılır.
  • 200 derece fırında önce folyo ile 40 dk ardından folyosu alınarak 10 dk daha pişirilir.
  • Sıcak olarak servis edilir.
  • Afiyet olsun
Çipuraların ufaklarının ızgara yapılarak büyüklerinin ise fırında pişirilerek tüketilmesi tercih ediliyor

Garnitür olarak mantar çok yakışıyor tabi tercih sizin

Benim gibi ekşiyi seviyorsanız şayet, limonun diğer yarısını da balığın içine ve üzerine koymak için kullanabilirsiniz


Balığı fırına vermeden önce sostan hariç ekstra karabiber ve tuz serptim,sebzelerin daha iyi tatlanması için.


Her mevsimde zevkle yiyebileceğiniz bu balık çok ideal bir diyet yemeği de olabilir. Beyaz etli olan bu balığın hem sindirimi kolaydır hemde siyah etli balıklara göre yağ oranı daha azdır. Balıkların genelinde karbonhidrat miktarının yok denecek kadar az olduğunu da göz önünde bulundurursak sevgili diyetisyenlerimizin de bu balığın tabi ki ızgarasını baş tacı edeceğinden eminim.

Çupra Balığı

Beyaz Etler - Et ve Yumurta


    Sağlıklı Besin Puanı : 4/5 (Sağlıklı)

    Porsiyon (orta)
    Beyaz Etler

    Çupra Balığı Kaç Kalori


    Beyaz Etler - Et ve Yumurta
    164 
    kcal (150 gr)
    1 Porsiyon (orta) Çupra Balığı için besin değerleri:
    100 gr.1 Porsiyon (orta)
    Karbonhidrat (g)0.000
    Protein (g)20.6030.9
    Yağ (g)2.804.2
    Kolesterol (mg)70.00105
    Sodyum (mg)101.00151.5
    Potasyum (mg)234.00351
    Kalsiyum80.00120
    Vitamin A11.0016.5
    Vitamin C0.600.9
    Demir0.600.9

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder