30 Haziran 2014 Pazartesi

Ramazan Pidesi


Ramazan denince akla-sanırım çoğumuzun-Ramazan Pidesi gelir. Uzun pide kuyruğunda beklersinde el yakan pidenin ucundan, eve gidene kadar bir ısırık bile alamazsın hani. Kurt gibi açsındır, dünyayı yesen doymayacağını sanarsında bir kuru ekmek doyurmaz mı aslında.Az yiyenin içi nurla dolsa da biz yine dayanamadık ve yine yaptık bir şeyler :).Bizimde bir ramazan pidemiz olsundu hem, evimizde ki ilk ramazanımızda boynumuz bükük mü kalsın yani!! Gurbet Gurbet dedikte seyyah adama işler mi bu terane. Sonuç; harika, yumuşacık, pastane pidesi tadında nur topu gibi bir pidemiz oldu. Tabi bu sefer ki emeğin kahramanı eşimin de elleri dert görmesin. 
Buyurun tarifimize :)

Malzemeler: (2 tane orta boy pide çıkıyor)
  • 5-6 su bardağı kadar un( az da gelebilir çokta gelebilir dikkatli koyun)
  • 1 paket instant maya
  • 200 ml ılık su
  • 1/2 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 yemek kaşığı oda ısısında tereyağı
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Üzerine sürmek için:
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1 kaşık yoğurt
  • Çörek otu ve susam
Yapılışı:
  • Genişçe bir yoğurma kabına 4 su bardağı un alınır(unun kalan miktarını ihtiyaç oldukça azar azar ekleyeceğiz).Üzerine maya şeker ve tuz eklendikten sonra su ve süt eklenir
  • Son olaraktan zeytin yağı ve tereyağı eklendikten sonra ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. İhtiyaç oldukça ihtiyatlı bir şekilde un eklenir.Biz tam olarak 5.5 bardak un kullandık.
  • Hamurumuzun üzeri nemli bir bezle örtüldükten sonra 2 saat kadar dinlenmeye bırakılır.
  • 2 saatin sonunda mayasını alan hamur unlanmış tezgaha alınır ve 2 eşit parçaya bölünür.
  • Elimizle hamuru inceltip pide ebatlarında açtıktan sonra yine unlanmış tepsiye alınıp pide şekli verilir(Bulabilirseniz hamurun altına serpmek için kepekte çok hoş bir tat verecektir.)
  • Üzerine yumurta ve yoğurt karışımı sürülüp çörek otu ve susam serpilir
  • Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 20-25 dk kadar pişirilir.
  • Pidelerin fırında kurumaması için pişme esnasında fırına su dolu bir kap yerleştirilir.




Ben şekil vermek için yumurta fırçasının sapını kullandım



Bu malzemeler ile 2 tane pide çıkıyor

Afiyet olsun :)
Not 1: Tabi ki bu tarifimiz internetten alınmıştır sadece üzerinde küçük değişikliler yapılmıştır. Kaçımızın babası fırıncı ki bilsin ;)  Bu ve bunun gibi tariflerin detaylı ve videolu anlatımı için buyurun ;)
Not 2: Bu sefer kalori hesaplaması yok. Ramazandan dolayı kapalıyız :))


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder