10 Haziran 2014 Salı

Tereyağlı Kayısılı Kek


En son annemden harika tariflerle döndüm demiştim. Evet kendileri benim ilham kaynağımdır,hele o doğaçlamaları yok mu. Sanırım bugün paylaşacağım kek tarifi
de öyle ilhamının olduğu bir gün ortaya çıkmış. Kendisine yemek blogu açtığımı bahsettiğim günden beri ufak serzenişlerle canın hep bir şeyler çektiğinden bahsetse de, bilmiyor ki ben o blog da zaten ondan aşırdığım tariflere sadece kendi küçük dokunuşlarımı ekliyorum ;)
Bu tarifte yine annemin tarifinin üzerinde küçük değişiklikler yapılmış hali. Annem portakal, limon kabuğu rendesi ve kakao eklerken ben geçen yazdan kalma kayısı reçelini kullanmayı tercih ettim. Böylelikle yeni mahsul reçelime de yer açılmış oldu. Ayrıca minik gurmelerimiz içinde kakaoyu tercih etmedim. Biz sonuçtan çok memnun kaldık. Öyle ki kek ile arası çok iyi olmayan bir aile olmamıza rağmen minik gurmem bile bayıla bayıla yedi.
Hadi o zaman ne duruyoruz buyrun tarifimize :)

 Malzemeler:


  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 125 gr tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 2 dolu dolu yemek kaşığı kayısı reçeli
  • 2 yemek kaşığı dövülmüş fındık
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • Vanilya,kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Yapılışı:

  • Oda sıcaklığındaki tereyağını bir bardak toz şeker ile çırparız.Macun kıvama geldiğinde tek tek oda sıcaklığında ki yumurtaları kırıp çırpmaya devam ederiz( Ben yağın iyice erimemesi için yumurtaları ayrı bir yerde vanilya ile çırpıp sonra şeker-tereyağı karışımı ile buluşturdum).
  • Süt,reçel,limon rendesi,fındık içinin bir kaşığını ekler tahta bir kaşıkla alttan üste doğru karıştırmaya devam ederiz.
  • Son olarak eleme yöntemiyle göz kararı unu ve kabartma tozunu da ekleyip kek hamurumuzun iyice özleşmesini sağlamak amacı ile bir miktar daha çırparız.(Biraz koyu kıvamlı bir kek olması gerekiyor.2-2.5 su bardağı un yeterli olacaktır.)
  • İçini yağladığımız kek kalıbına hamurumuzu boşalttıktan sonra ayırdığımız bir kaşık fındık içini de üzerine serpip önden ısıttığımız fırında pişmeye bırakırız.
  • 170 derece fırında yaklaşık olarak 40-50 dk sürede pişecektir. En son kürdan testini yapıp piştiğinden emin olduktan sonra fırından alabiliriz.

Kek yaparken genelde yumurta ve şeker önden çırpılarak kekin kabarması sağlanır. Bu tarifte tereyağının yumuşak kıvamdan çırpılarak macun kıvamına getirilmeside aynı etkiyi oluşturmakla birlikte tereyağının tadının keke geçmesini sağlıyor. Nemli yumuşak ve bir o kadar da lezzetli bir kek elde etmiş oluyorsunuz.
Eğer sizinde evde küçük bir gurmeniz varsa toz şeker yerine pekmez ekleyerek ona masum bir atıştırmalık hazırlamış olursunuz 
Afiyet olsun :)









Eğer kalori değerinden bahsedecek olursak aşağıda da belirtildiği gibi kepekli un ve şekersiz hali ile de diyet formuna dönüştürülebilir.Tabi içindeki tereyağını ne yaparız bilmem :)

Meyveli Kek

Meyveler

Meyveli kek, un, şeker, yumurta ve meyve içerir. Karbonhidrat ve şeker açısından zengin olan meyveli kek, şeker yerine meyve, beyaz un yerine kepekli un ile yapıldığı takdir de ara öğünlerde ince bir dilim şeklinde ekmek ve meyve yerine tüketilebilir

    Sağlıklı Besin Puanı : 2/5 (Sağlıksız)

    Porsiyon (orta)
    Meyveler

    Meyveli Kek Kaç Kalori


    Meyveler
    104 
    kcal (60 gr)
    1 Porsiyon (orta) Meyveli Kek için besin değerleri:
    100 gr.1 Porsiyon (orta)
    Karbonhidrat (g)32.5919.6
    Protein (g)1.260.8
    Yağ (g)3.812.3
    Kolesterol (mg)23.0013.8
    Sodyum (mg)39.0023.4
    Potasyum (mg)101.0060.6
    Kalsiyum20.0012
    Vitamin A58.0034.8
    Vitamin C9.565.7
    Demir0.510.3



    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder